Ekoświadomość Polaków rośnie z roku na rok. Kierując się dobrem środowiska naturalnego, wprowadzamy ekologiczne rozwiązania niemalże do każdej dziedziny życia. Jedne z najpopularniejszych ekotrendów to zero waste i upcykling, które śmiało stosować można także w kuchni. Podpowiadamy, jak łatwo wprowadzić je do swoich codziennych nawyków i zrobić coś z niczego.
Wykorzystaj produkty nie pierwszej świeżości
Często zdarza się, że zachęceni świeżymi, kolorowymi warzywami lub owocami, kupujemy je w nadmiarze. Produkty zalegają w naszych lodówkach, tracąc na wartości odżywczej, a często ostatecznie lądują w koszu. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kilkudniowych warzyw jest pasta do kanapek, która nie tylko świetnie urozmaici nasz jadłospis, ale także zapewni dawkę cennych witamin.
Pasta twarogowo-jajeczna z warzywami
Składniki:
- 125 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 ogórek
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu Augustowskiego naturalnego
- sól i pieprz
Przygotowanie: Jajka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie w ten sam sposób kroimy rzodkiewkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego jajka, warzywa i jogurt naturalny, mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zasady zero waste nie są trudne do zastosowania w kuchni. Co zrobimy z niezużytymi resztkami produktów, zależy jedynie od naszej kreatywności. Ich optymalne wykorzystanie pozwala nie tylko uratować zgromadzoną żywność, ale także poznać nowe, intrygujące smaki. Inspirujących przepisów warto poszukać na: www.najlepszewkuchni.pl.
Daj odpadom drugie życie
Istnieje wiele sposobów ochrony środowiska, które możemy wdrażać we własnym domu. Recykling jest już powszechnie znany i obejmuje odzyskiwanie surowców z produktów odpadowych oraz wykorzystywanie ich do produkcji nowych. A czym jest zyskujący na popularności upcykling? To przetwarzanie materiału w sposób pozwalający uzyskać nową rzecz, o nawet większej wartości niż przerabiany odpad. Modne jest upcyklingowanie np. palet, które stają się znakomitymi ławkami czy stolikami. Niebanalne przedmioty z odpadów potrafi też tworzyć wielu artystów. A jak ten ekonawyk wprowadzić w swojej kuchni? To proste: nie wyrzucaj opakowań po serkach, ale wykorzystaj je jako ozdobę domu lub balkonu – w formie efektownie prezentujących się doniczek na zioła. Dodadzą one uroku naszemu otoczeniu i sprawią, że świeże przyprawy zawsze będziemy mieli pod ręką, by dodać je do aromatycznych dań lub ulubionej kanapki.